Simó Schwartz assumeix la direcció general del Banc de Sang i Teixits

  • Enric Argelagués deixa el càrrec l’1 de març després de 17 anys en la direcció del Banc de Sang
  • El nou director general ha estat des de 2010 director del Centre d’Investigacions en Bioquímica i Biologia Mol·lecular per a Nanomedicina (CIBBIM-Nanomedicina) del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus.

El Consell d’Administració del Banc de Sang i Teixits ha nomenat el nou director general, el Dr. Simó Schwartz, en substitució del Dr. Enric Argelagués, que deixarà el seu càrrec el pròxim 1 de març, després de 17 anys en la direcció (1993 – 2002 i 2013 – 2021). Argelagués va ser l’impulsor de la unificació dels bancs de sang iniciada els anys vuitanta i que va culminar en l’actual Banc de Sang i Teixits de Catalunya.

Schwartz assumeix ara la gestió executiva de l’organització, que actualment compta amb més de 800 treballadors i té per missió garantir que totes les persones de Catalunya tinguin al seu abast la sang i els teixits necessaris per al seu tractament, fomentant-ne el bon ús. És un centre de referència en immunologia diagnòstica i en el desenvolupament de teràpies avançades.

El Banc de Sang compta també amb presència als principals hospitals de Catalunya i forma  part dels organismes nacionals i internacionals relacionats amb la donació, la transfusió i els tractaments amb components biològics. Durant la pandèmia, el Banc de Sang ha assumit també parts dels cribratges massius amb PCR a diferents llocs de Catalunya.

El relleu a la direcció general arriba dos mesos després de la renovació, també, de la presidència del Consell d’Administració, assumida per Francesc Gòdia.

 

Una vida dedicada a la recerca

Simó Schwartz ha estat des de 2010 director del Centre d’Investigacions en Bioquímica i Biologia Mol·lecular per a Nanomedicina (CIBBIM-Nanomedicina) del Vall d’Hebron Institut de Recerca, centre que realitza investigacions biomèdiques en el camp de les teràpies avançades i en aplicacions basades en nanotecnologia, per a la pràctica clínica.

També és, des de 2016, President de la Societat Europea de Nanomecidina i membre del Consell Executiu de la Societat Internacional de Nanomedicina i coordinador de transferència tecnològica del Centro de Investigación Biomédica en Red de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN) del Instituto de Salud Carlos III, entre d’altres.

Disposa de 16 patents, és co-fundador de 3 Spin-offs i és coautor de més de 100 articles en revistes científiques d’alt impacte. Ha coordinat i col·laborat en nombrosos projectes com a investigador, la majoria internacionals, com els de recerca en malalties minoritàries, noves teràpies oncològiques i dispositius mèdics basats en nanomedicina i teràpies avançades.

L’any 2007 va rebre el Premi Josep Trueta a la trajectòria científica de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.