Aquest Giving Tuesday suma’t al #Repte200 i entra al registre de donants de moll d’os

El proper 3 de desembre se celebra a tot el món el Giving Tuesday, el ‘dia de donar’. Un any més, el Banc de Sang se suma a la iniciativa amb el repte de sumar 200 nous registres de donants potencials de moll d’os. L’any passat es van fer un total de 200 trasplantaments de moll d’os amb donants del REDMO, el registre nacional on són també els donants de moll d’os catalans. D’aquests 200 donants, 36 van ser catalans. Ara, de manera simbòlica, intentarem sumar el 3 de desembre 200 donants nous que en el futur poden ser una oportunitat de vida per a un pacient.

Si vols venir a unir-te al registre de donants el dia 3 de desembre, només cal que vagis a un hospital amb Banc de Sang, on t’extraurem un tub per analitzar i entrar les teves dades al registre. Ara, si vols, tens l’opció de reservar cita per al dia 3 al teu hospital més proper des d’aquest enllaç.

Sumant-te al registre oferiràs oportunitats a persones com la Míriam, que a l’agost va rebre un trasplantament de donant a l’Hospital Clínic: “Van tractar-me inicialment la leucèmia amb un tractament de pastilles, però als 5 mesos em vaig fer immune a la medicació. Al desembre em van dir que segurament necessitaria un trasplantament de medul·la. Vaig estar en llista d’espera fins el mes de juliol, quan em van dir que hi havia una donant complatible”, explica.

El Giving Tuesday la donació de sang també serà protagonista. Els malalts de leucèmia que esperen un donant han de rebre sovint transfusions de sang durant les setmanes o mesos previs al trasplantament, quan normalment reben sessions de quimioteràpia. La donació de sang també és essencial per a ells en aquests moments. “Durant les tres tandes de quimioteràpia que em van fer, he comptat que vaig necessitar 7 litres de sang i també transfusions de plaquetes. Això són molts donants a qui també he d’agrair-los el seu gest”, diu la Míriam.

Un cop han rebut el trasplantament, les transfusions de glòbuls vermells i plaquetes són necessàries fins que el moll d’os comença a funcionar i a fabricar cèl·lules noves.

Durant el dia 3 de desembre, totes les persones de 18 a 40 anys que vulguin poden anar a qualsevol hospital amb Banc de Sang o a les campanyes organitzades aquell dia a Catalunya per donar la seva mostra de sang i formar part del registre.

Suma’t el registre amb una mostra de saliva a Plaça Universitat

A més, organitzarem una campanya especial al vestíbul de la parada de metro d’Universitat, a Barcelona. Allà podreu informar-vos sobre la donació de moll d’os, omplir el consentiment i, en aquest cas, podreu sumar-vos al registre amb una mostra de saliva que analitzarem igual que la sang.

La donació de sang també serà protagonista. A peu de carrer comptareu també amb un bus de donació de sang per tothom qui vulgui donar.

Catalunya compta amb més de 50.000 persones en el registre de donants de moll d’os, que te un total de 350.000 registrats a tot Espanya i 35 milions al món.

Només 1 de cada 4.000 donants del registre rep algun dia la trucada davant una possible compatibilitat amb un pacient. En cas de ser tu, seràs l’única alternativa per a una persona que pateix una leucèmia o un altre càncer de la sang.

Si estàs decidit a venir el 3 desembre, comparteix a les xarxes la teva voluntat amb el hashtag #repte200.

T’hi esperem!