El Banc de Teixits distribueix còrnies preparades per als trasplantaments més avançats

Els hospitals catalans cada dia realitzen mes trasplantaments de còrnia en pacients als quals se’ls ha substituït només la capa danyada de la còrnia amb una tècnica quirúrgica molt precisa. El Banc de Teixits s’ha convertit des d’inicis d’any en l’únic banc de l’estat que distribueix les còrnies ja preparades i llestes perquè els oftalmòlegs puguin aplicar una d’aquestes tècniques quirúrgiques més avançades, anomenada queratoplastia endotelial de membrana de Descemet (DMEK), com ja es fa a d’altres bancs d’ulls europeus.

La DMEK s’indica en algunes de les patologies oftalmològiques més típiques com les distròfies de Fuchs, on hi ha pèrdua de visió progressiva a partir de mitjana edat, o les descompensacions després de cirurgies com les cataractes. Són casos on el dany es produeix a la part posterior de la còrnia, que és la capa responsable de la seva transparència i de la visió. I és aquesta capa la que es trasplanta i prepara el Banc de Teixits.

Menys sutura i recuperació visual més ràpida

Fa 8 anys que el Banc de Teixits va començar a realitzar la dissecció de les còrnies per capes per a les tècniques quirúrgiques lamelars, és a dir, de substitució de la còrnia per capes. L’objectiu del banc de teixits és aprofitar al màxim cada còrnia i servir a les necessitats dels pacients substituint només aquella part de la còrnia que estigui danyada.

Aquests tipus de trasplantaments s’apliquen cada vegada més perquè tenen molts avantatges. “No requereixen sutura, només es substitueix la part danyada i el que és més important, la recuperació visual és més ràpida i en moltes ocasions, completa”, explica Nausica Otero, facultativa del Banc d’Ulls del Banc de Teixits. La dificultat rau precisament en el procés de dissecció de la còrnia del donant, que ara ha homologat el BTB. “I els trasplantament ja fets, estem veient que, a més a més, hi ha molt menys risc de rebuig, al ser implantat menys teixit”, afegeix el doctor Ricardo Casaroli, oftalmòleg i responsable de Recerca del Banc de Teixit.

Amb la còrnia preparada pel Banc de Teixits, els cirurgians oftalmòlegs s’estalvien el desafiament d’haver de disseccionar ells mateixos la còrnia del donant al mateix quiròfan abans del trasplantament, amb el risc de ruptura o contaminació que això implica.

En col·laboració amb d’altres centres hospitalaris

El Banc de Teixits ha estat durant dos anys desenvolupant el procés de millora i perfeccionament d’aquest sistema de tall per làmines extrafines de la còrnia dels donants. En aquesta validació s’hi ha tingut en compte tant la posta a punt de la técnica , com l’eficàcia en el trasplantament. Per això hi han col·laborat molts professionals, entre ells el doctor Tomás Martí Huguet de l’Hospital de Bellvitge),  els doctors Òscar Gris i José Luís Güell, de l’Institut de Microcirurgia Oftalmològica, i els doctors Josep Torras i Jorge Peraza, de l’Hospital Clínic.

Amb aquest nou procés, que ha obtingut la verificació aquest gener de 2017, el Banc de Teixits assegura el control microbiològic de la còrnia i que es mantingui la qualitat de la monocapa de cèl·lules obtinguda. La capa implantada és una espècie de lent molt fina que ha de mantenir-se intacta després de fer-se la dissecció, per garantir la qualitat al pacient.

Actualment el Banc de Teixits serveix a tots els centres hospitalaris de Catalunya i quan hi ha possibilitat també ho fa a l’Estat i a Europa, sota demanda. Però l’èxit és creixent. Des de l’inici, al mes de gener, la demanda s’ha multiplicat i ara ja se’n distribueixen aproximadament 5 a la setmana. L’equip del Banc de Teixits està fent el seguiment dels transplantaments realitzats i es mostra molt satisfet dels resultats obtinguts. Actualment, el nombre de donants de còrnies continua incrementant-se de manera considerable i aquest 2016 n’hi ha hagut gairebé un 56% de més.