En què consisteix la donació de sang de cordó?

Cada any, milers de mares donen sang de cordó umbilical. Gràcies al seu altruisme, des del Banc de Sang i Teixits s’han atès 2.000 persones que necessitaven un trasplantament.

La sang de cordó s’utilitza per pacients amb malalties com les leucèmies agudes o cròniques i que no tenen un donant de medul·la òssia compatible.

Són pacients com la Kaitlin, una nena anglesa que va rebre un dels primers cordons que es van recollir i conservar al Banc de Cordó del Banc de Sang i Teixits.

Gràcies al trasplantament de cordó, la Kaitlin ha pogut fer una vida normal.

Com és una donació?

La sang de cordó umbilical que es recull en una donació és la que queda en els vasos del cordó umbilical i la placenta després del naixement del nadó.

L’obtenció d’aquesta sang es fa després del naixement i la secció del cordó umbilical, segons les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, i no comporta cap risc per a la mare ni per al nadó.

Més de 40.000 pacients que han pogut curar-se gràcies al gest altruista de les donants de cordó

L’atenció al part no queda en cap cas alterada per la voluntat de donar sang de cordó, ja que la prioritat mèdica és vetllar en tot moment per la salut de la mare i el nadó. Sempre és l’equip clínic de la maternitat qui decideix si en un determinat part es pot fer donació de sang de cordó i en quin moment es pot extreure aquesta sang.

La sang, un cop recollida, va a les instal·lacions del Banc de Cordó, on s’analitza. Les unitats vàlides per al trasplantament es conserven.  Les que no són òptimes es destinen a la recerca per millorar futurs trasplantaments o per aconseguir noves teràpies. Per exemple, la sang de cordó està ajudant a malalts amb problemes de visió, com els que pateixen la Síndrome de l’ull sec o als qui tenen úlceres de peu diabètic.

Actualment, al Banc de Cordó hi ha 20.000 unitats preparades per ser enviades a qualsevol lloc del món. Aquestes formen part del REDMO, registre de donants de medul·la òssia, juntament amb la resta de bacs de cordó públics d’arreu del món.

A nivell mundial hi ha 700.000 unitats de sang de cordó disponibles per als malalts que les poden necessitar.

Des que es fa trasplantament de sang de cordó, l’any 1995, ja s’han atés més de 40.000 pacients que han pogut curar-se gràcies al gest altruista de les donants.

Un model públic i altruista

El Banc de Sang i Teixits és responsable de l’obtenció, el processament i la conservació de la sang de cordó umbilical.

El Banc de Sang i Teixits és una entitat 100% pública i sense ànim de lucre

És una entitat 100% pública i sense ànim de lucre. Ara bé, l’activitat que cal fer comporta uns costos: la bossa per recollir la donació, el transport, la conservació, etcètera. Per això, s’estableixen uns costos que són els que paguen els hospitals que necessiten les unitats per tractar els malalts. Aquests costos els fixen el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat i són molt similars en la majoria dels països de món.

Com fer-se donant de cordó?

En aquest apartat del web hi ha més informació sobre la donació de cordo: maternitats on es pot donar el cordó, usos del cordó, preguntes freqüents, etcètera.