Les donacions de sang han baixat un 25% durant les Festes de Nadal

Donante sangre rara
  • Durant els propers dies fan falta 8.000 donacions de sang
  • Avui hi ha sang a Catalunya per a les necessitats dels propers 6 dies
  • Des de l’1 de desembre hi ha hagut 16.000 donacions de sang, un 25% menys del que seria habitual
  • Els ponts, les Festes de Nadal i el fred fan baixar les reserves
  • Fins a Reis hi ha 76 col•lectes a tot el territori que es poden consultar a donarsang.gencat.cat

Un banc de sang com el de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona rep una mitjana de 40 donants al dia. En el que portem de mes però, les donacions no han arribat a les 700, el que suposa una reducció de més del 25%. La situació es repeteix a tots els espais de donació situats als hospitals i a les col·lectes que cada dia s’organitzen per tot el territori.

Durant els propers dies són necessàries 8.000 donacions de sang per poder remuntar les reserves i situar-les en un nivell òptim. El nivell òptim serien 10 dies (llegiu aquí perquè és important tenir reserves de sang: www.bancsang.net/blog/perque-necessita-sang-deu-dies).

Les causes de la davallada de donacions cal buscar-les en un mes de desembre amb molts festius entre setmana, les Festes de Nadal, el fred i el canvi d’hàbits de la ciutadania propi d’aquestes dates.

El resultat és que les reserves de sang a dia d’avui se situen en 6.812 bosses, l’equivalent a les necessitats dels hospitals per als propers 6 dies.

En èpoques festives la ciutadania canvia d’hàbits. A més, la major incidència de malalties associades a les baixes temperatures fa que el nombre de persones que donen sang disminueixi. Els hospitals però, continuen necessitant sang cada dia per a tractar els malalts i els accidentats.

Són necessàries donacions de tots els grups sanguinis, especialment de l’A negatiu, que només té reserves per als propers dos dies i del 0 negatiu, que en té per a tres dies.

Qui pot donar sang?
Per ser donant només cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i presentar un bon estat de salut. No cal venir en dejú i és important dur un document oficial d’identitat.

Els espais de donació fixos i les col·lectes mòbils es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.