Un donant de teixits pot beneficiar més de 100 persones

Banc de Teixits

La donació de teixits és la germana desconeguda de la donació de sang i de la donació d’òrgans. Fer donació  dels teixits del cos és l’acte a través del qual una persona o la seva família decideix, a partir de la seva mort, donar part del seu cos perquè pugui ser utilitzat per ajudar altres persones. I tot i no ser tan popular, aquesta és la donació que té més beneficis ja que, d’un sol donant, se’n poden beneficiar més de 100 persones. Un donant d’òrgans, en canvi, pot arribar només a set receptors diferents depenent del tipus de transplantament: fetge, cor, pàncrees, 2 ronyons, i 2 pulmons.

Existeix també la donació de teixits de donants vius, com ara la donació de cordó umbilical, de cèl·lules mare o de la membrana amniòtica, per exemple. Però en tots els casos, l’organisme encarregat  d’obtenir, processar, conservar i distribuir els teixits tant de persones vives com de cadàvers, és el Banc de Teixits, que és una divisió del Banc de Sang i de Teixits.

Els teixits que s’extreuen a un donant mort són múltiples i la seva utilitat encara ho és més. I més concretament, els que tenen més aplicació són els trasplantaments de pell i els trasplantaments de teixit ossi i tendinós. De fet, el Banc de Teixits processa la totalitat de la pell que es trasplanta a Catalunya, especialment a grans cremats.

A Catalunya, l’organisme responsable de la donació d’òrgans i texitis és l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Si us voleu informar, podeu trucar al telèfon 93 339 83 03 o bé consultar la pàgina web www.trasplantaments.gencat.cat.

Infografia donació de teixits