Més de 6000 mares han donat llet en més de deu anys del Banc de Llet

Foto grup festa llet 2022

Més de 6.000 mares donants han fet donació de llet materna des de la creació del Banc de Llet a Catalunya, el 2011. Aquest passat 21 de maig, el Banc de Llet va celebrar la festa per commemorar els seus deu anys d’història, al Circ cric, a Sant Esteve de Palautordera. Ho va fer un any més tard perquè la pandèmia havia impedit fer-ho quan tocava.

Gràfic de anys banc de llet
Gràfic de anys banc de llet

El Banc de Llet Materna arriba al seu 10è aniversari amb un equilibri estable entre les mares donants, la llet aconseguida i les necessitats dels nadons prematurs extrems que neixen a Catalunya. Malgrat les dificultats dels primers mesos de pandèmia i l’augment de les mesures d’higiene en l’extracció de llet, el col·lectiu de mares donants ha demostrat una fermesa i una dedicació contra tot pronòstic que ha fet que aquest 2021, la xifra de noves donants hagi batut el rècord amb gairebé 900 mares.

En deu anys de funcionament, més de 6.000 mares s’han fet donants de llet materna i han donat llet que ha servit per subministrar gairebé 11.240 ‘tetrabriks’ de llet, és a dir, més d’11.000 litres. Aquesta llet ha servit per a cobrir les necessitats de més de 4.939 nadons prematurs extrems. Aquests són nadons de menys de 32 setmanes que han nascut amb un pes per sota de l’1,5 kg a alguna de les 21 unitats de Maternitat catalanes i que han hagut de passar setmanes a la incubadora abans d’anar a casa. Aquests prematurs representen una mica més del 10% del total de nadons nascuts abans d’hora.

Si a aquestes xifres de balanç de deu anys els sumem els consums fins a l’abril del 2022, podem dir que des de l’inici del Banc, s’han registrat 6.358 donants, i s’han subministrat 11.626 litres als nadons que ho han necessitat.

Rècord de donants aquest 2021

Una altra xifra destacada és el nombre de mares que aquest darrer any s’han fet donants i que ha batut el rècord històric. Així, gairebé 900 mares s’han apuntat a la donació, fet que encara és més rellevant si es té en compte que la pandèmia encara era vigent i que es van haver d’extremar les mesures d’higiene.