El Banc de sang assisteix la primera donació simultània de placenta i cordó umbilical d’una gestant a Catalunya

Doble donació de placenta i cordó
  • El part va ser atès per l’equip mèdic de l’Hospital Joan XXIII, a Tarragona, i coordinat amb els professionals del Banc de Sang i Teixits
  • D’aquesta donació se’n podran beneficiar persones amb malalties a la sang, com per exemple la leucèmia, o per a tractaments regeneratius d’úlceres als ulls o a la pell
  • La gestació és una oportunitat única de ser superdonant: pots donar sang de cordó, de placenta i de llet materna, uns components essencials per a molts pacients
  • Enguany, 168 mares han donat la placenta després del part i 643 han donat la sang del cordó umbilical; i se’n necessiten moltes més

El Banc de Sang i Teixits i l’equip mèdic de l’Hospital Joan XXIII han assistit el primer part a Catalunya en el qual la mare, una gestant de Tarragona, ha fet donació de sang de cordó umbilical i de placenta, alhora. La placenta, que generalment es rebutja després del part, i la sang residual del cordó umbilical són elements que tenen un ventall d’oportunitats terapèutiques per a molts pacients.

L’objectiu és conscienciar les mares gestants d’aquesta doble oportunitat d’ajudar a pacients en el moment del part i promoure així la donació conjunta dels dos elements, un fet amb el qual s’aconsegueix optimitzar la feina d’equips mèdics i assistencials.

La donació de cordó és la més coneguda, ja que és una pràctica que es va iniciar fa més de 25 anys i que han efectuat milers de mares. Malgrat que la donació s’ha reduït en aquests últims anys, ha augmentat la qualitat dels cordons donats. Milers de pacients d’arreu s’han beneficiat del trasplantament de cordó.

En canvi, la donació de placenta és més recent, i s’està implantant de manera progressiva a les maternitats catalanes.

Un cop nascut el nadó, s’hi afegeix la donació de llet materna, que serveix per a ajudar els nadons prematurs extrems que no poden ser alletats a sobreviure en el primer període de la vida.

Una font inesgotable de vida

La capa més externa de la placenta, la membrana amniòtica, té propietats antiinflamatòries, antimicrobianes i regeneratives; que s’utilitzen per a la reconstrucció i el tractament de lesions dels ulls, com úlceres, tumors o ull sec. A més, ajuda a la cicatrització i cura de persones amb grans cremades.

D’altra banda, la sang residual que queda al cordó umbilical té unes característiques úniques. Conté cèl·lules mare, un element sanguini essencial per tractar malalties greus de la medul·la òssia, com la leucèmia o alguns càncers, i també per fer-ne aplicacions en medicina regenerativa. Els seus components es poden fer servir per afavorir la cicatrització i millorar la qualitat de vida dels malalts.

 

  Donacions de placenta Donacions de cordó
2021 370 donacions 1.565 donacions
2020 70 donacions 1.557 donacions
2019 74 donacions 2.717 donacions
2018 71 donacions 3.231 donacions
2017 37 donacions 4.407 donacions

L’Anna, una súperdonant

Anna Jové, doble donantL’Anna Jové és la protagonista d’aquesta història. Ha estat la primera gestant en donar la sang de cordó i la placenta a Catalunya. Tot i que ella ja va donar cordó amb el seu primer part, ara, en aquest tercer, no s’ho ha pensat dues vegades. “Si podem ajudar a algú, no hi pot haver un no per resposta. Sobretot tenint en compte que són dos components que no s’aprofitaran”.

Qui pot ser donant?

La donació és un acte altruista i voluntari que pot fer tothom que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Totes les gestants que siguin majors de 18 anys i tinguin uns hàbits de vida saludables
  • Persones que no pateixin cap malaltia infecciosa o transmissibles a través de la sang