Banc de Llet

El Banc de Llet del Banc de Sang i Teixits (empresa pública del Departament de Salut) té per finalitat garantir que tots els nadons prematurs que no puguin ser alletats per la seva mare puguin disposar de llet humana. El Banc de Llet recull la llet de mares donants, la processa de manera segura i de qualitat i la subministra a les unitats de neonatologia dels centres hospitalaris. 

El Banc de Llet de Catalunya és un centre especialitzat en la recollida, l'anàlisi, el processament, la distribució i el subministrament de llet humana, amb l'objectiu d'assegurar l'alimentació de tots els prematurs o nounats de Catalunya que necessitin aquesta llet per preinscripció mèdica i que, per a causes majors, no puguin ser alletats per la mare. 

El Banc de Llet garanteix que la selecció, l'extracció, l'acceptació i l'anàlisi de la llet es faci d'una manera eficaç, seguint uns específics controls de seguretat i qualitat. 

Per què és tan important la llet humana?

La llet humana és el millor aliment que pot rebre un nadó, és molt més completa que qualsevol altra alternativa. És l'aliment natural produït per la mare i conté proteïnes, greixos, carbohidrats i altres components molt importants que garanteixen i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com la diarrea i la pneumònia... a més, també és beneficiosa pel desenvolupament neurològic i visual.

L'OMS recomana alimentar exclusivament al nadó amb lactància natural en els primers sis mesos de vida perquè li aporta beneficis nutricionals i immunològics per créixer i desenvolupar-se correctament. 

Donants

Per poder donar llet, només cal estar alletant el teu nadó i tenir llet suficient. A més, presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables

Receptors

La llet materna de banc contribueix al desenvolupament dels nounats de baix pes (menys de 1.500 grams) amb risc de patologia digestiva o intestinal, dèficit immunitari o una salut precària.