“En algun lloc de Catalunya hi ha tres persones que viuran un nou Nadal gràcies a tu”

 • Activem la campanya de l’Amic Invisible, en què els receptors agraeixen als donants l’oportunitat de tractaments
 • Fins el 31 de desembre, les persones que feu una donació de sang rebreu una postal escrita per un receptor, el vostre amic invisible
 • Durant les festes de Nadal, més de 2.000 malalts rebran sang als centres hospitalaris de Catalunya
 • L’objectiu és disposar de prou sang per atendre tothom qui ho necessiti, ja que aquests dies les donacions baixen un 25%
 • La principal necessitat són les plaquetes, que tenen una caducitat de 5 dies i permeten els tractaments de càncer
 • Aquests dies organitzem més de 200 col·lectes i centres com l’Hospital Clínic obriran en diumenge per facilitar la donació

Hem iniciat la campanya de Nadal amb l’objectiu d’aconseguir les màximes donacions possibles durant les dues darreres setmanes de desembre i la primera de gener, època en què les donacions baixen un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania en les festes. Per això, fem una crida perquè els donants us apropeu als hospitals i a les campanyes de organitzades arreu de Catalunya. En cas que no pugueu donar, animeu a algú a fer-ho.

Les postals de l’amic invisible

Aquest Nadal, tots els donants de sang rebreu un regal dels seus amics invisibles, els receptors. Després de cada donació, us emportareu una postal de persones que han necessitat sang en algun moment de la seva vida i que us han volgut escriure un missatge d’agraïment.

D’aquesta manera, donants i receptors sabreu que teniu un amic invisible a qui no coneixeu però amb qui teniu la sang com a vincle comú per sempre. Com la Laura, que recorda les persones que podem ajudar amb una sola donació: “En algun lloc de Catalunya hi ha tres persones que viuran un nou Nadal gràcies a tu. Tant si sóc una d’elles com si no, t’agraeixo aquest regal únic i especial. PD: Donaré bones referències teves al Pare Noel i als Reis Mags”.

O la Yaiza, que ha escrit aquest missatge a la seva postal: “Tinc 26 anys i en fa 5 que em van diagnosticar càncer, un limfoma. Després de ‘quimios’ i un trasplantament de moll d’os he necessitat transfusions de persones com tu, que sense conèixer-me em fas el millor regal. Moltes gràcies!

O l’Anna, que també us ha fet arribar aquest text: “Gràcies a tu m’estic recuperant d’una operació en què vaig perdre molta sang. Gràcies a tu podré gaudir del Nadal amb la meva família. Gràcies per ser donant”.

Període crític: les festes

Malauradament, les reserves baixen un 25% durant aquests dies. Les dues últimes setmanes de l’any són, juntament amb el mes d’agost, el període més crític de l’any perquè és quan el nombre de donacions disminueix més.

Els dies de pont del mes de desembre,  el fred i les festes són elements adversos a la donació i el canvi d’hàbits fa que les reserves de sang vagin baixant. Cal tenir en compte que la sang caduca i que cal transfondre amb un període de temps determinat.

I en les èpoques de menys donació la principal necessitat són les plaquetes, que són les que caduquen més ràpid: als 5 dies. Per això cal mantenir un ritme de donació constant també al Nadal.

Col·lectes a tot Catalunya

Des d’ara i fins a Reis, organitzem a tot Catalunya més de 200 col·lectes de donació de sang.

A aquestes campanyes s’hi sumen les donacions als hospitals amb banc de sang:

 • Barcelona: Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron a Barcelona ciutat; Bellvitge; Germans Trias i Pujol de Badalona; Fundació Althaia – Hospital Sant Joan de Déu de Manresa; la Mútua a Terrassa; l’Hospital de Mataró; el General de Catalunya de Sant Cugat del Vallès; l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes i l’Hospital General de Granollers
 • Girona: Doctor Josep Trueta
 • Lleida: Arnau de Vilanova
 • Tarragona: Joan XXIII, Sant Pau i Santa Tecla, Sant Joan de Reus, Verge de la Cinta de Tortosa, Pius de Valls i Hospital del Vendrell

A més, centres com l’Hospital Clínic obriran excepcionalment el diumenge 23 i 30 de desembre per facilitar la donació.

A través del web donarsang.gencat.cat podeu consultar els punts de donació més propers a partir del nom d’un municipi o un codi postal.

Qui pot donar sang?

A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

 • Ser major d’edat i menor de 70 anys
 • Pesar 50 quilos o més
 • En cas de ser dona, no estar embarassada
 • Per donar sang no cal estar en dejú.