Un estudi entre donants de sang catalans evidencia la relació entre el grup sanguini i el risc de patir la Covid-19

Donació de plasma Sant Pau
  • La revista Blood Transfusion es fa ressò de l’estudi científic, elaborat pel Banc de Sang i Teixits i la Universitat de Barcelona
  • S’han analitzat mostres de donants de sang que han passat la Covid i també d’un grup de pacients infectats que han estat hospitalitzats i han rebut sang per al seu tractament
  • Els grups sanguinis tenen influència no només en el risc de contagi sinó també en l’evolució de la malaltia
  • Els donants del grup sanguini A poden tenir més risc de contagi
  • És el primer estudi que analitza la relació entre els grups sanguinis i la Covid en donants de sang que han superat la infecció

La revista Blood Transfusion d’aquest novembre publicarà una recerca feta pel Banc de Sang i Teixits on s’evidencia la relació entre el grup sanguini i el risc de contreure la Covid-19. En concret, s’han avaluat prop d’un miler de donants que han passat la Covid-19 i que no tenien altres malalties associades. S’han seleccionat d’entre el grup de persones que han donat plasma després de superar la malaltia. També s’han estudiat malalts als hospitals que han rebut sang en el seu tractament contra la Covid.

En el primer cas, es conclou que els donants de sang del grup 0 tenen un “risc significativament més baix d’infecció” que els que no són d’aquest grup. Aquest fet es pot explicar perquè les persones del grup 0 tenen més defenses -anticossos anti A i anti B- contra els antígens amb què s’expressa el virus SARS-CoV-2.

Eduardo Muñiz, investigador principal, explica que “a més del grup sanguini ABO, també tenim uns anticossos dirigits contra els grups ABO que són diferents del nostre grup. Així, les persones del grup A tenen anticossos contra la sang del tipus B; els del grup B tenen anticossos contra el grup A; els AB no tenen anticossos i els del grup 0 tenen anticossos contra l’A i el B.

L’anomenada proteïna S del virus té una estructura similar a la dels grups sanguinis ABO i això fa que, quan el virus arriba a l’organisme d’una persona del grup sanguini 0, el seu cos reacciona utilitzant els anticossos que hi ha a la sang per atacar el virus, dificultant-ne la propagació al nostre organisme”

 

Estudi estadístic

A través d’un model estadístic sobre la transmissió viral s’ha fet evident aquesta relació entre el grup sanguini i el risc de contreure el virus. D’altra banda, també s’ha evidenciat que, perquè pugui funcionar el mecanisme de defensa contra la Covid-19, cal que tinguem un sistema immune fort i una producció adequada d’anticossos. Aquests dos fets se solen donar en la població de donants de sang, atès que són persones d’una edat mitjana de 45 anys i considerats sans; sense malalties que els podrien excloure de la donació. Per tant, en aquest cas la relació entre grup sanguini i risc de contreure el virus s’ha pogut fer evident.

Entre els donants, un 42% són del grup A i un 47 del grup O. En canvi, entre els donants infectats, les persones del grup A pugen fins el 47% i les del grup O baixen al 41%.

En canvi, en el cas dels malalts que han estat hospitalitzats i han rebut transfusions no s’observa aquesta relació entre el grup sanguini i el risc de contreure la Covid-19. L’edat molt més avançada dels malats junt a un sistema immune afeblit fa que el risc sigui el mateix independentment del grup sanguini.

 

Donants

de l’estudi

Grup de Control Pacients de l’estudi Grup de Control
Donants de sang que han superat la Covid-19 Donants de sang de Catalunya sense infecció Pacients infectats
transfosos
Pacients sense
infecció transfosos
Nombre 854 75.870 965 52584
Edad mitjana 45 45 69 72.1
Sexe
  Dones 516 (60.5%) 36.856 (48.5%) 395 (40.93%) 26.371 (50.15%)
  Homes 338 (39.5%) 39.014 (51.5%) 570 (59.07%) 26.213 (49.85%)
Distribució ABO
  A 47.19% 42.02% 45.60% 44.11%
  B 7.61% 7.52% 9.53% 9.52%
  AB 3.75% 3.12% 3.11% 4%
  O 41.45% 47.34% 41.76% 42.37%

 

Malgrat això, el grup ABO també té influència en l’evolució clínica de la infecció així com en el risc de mortalitat. Segons l’estudi, les persones amb el grup sanguini 0 tenen menys risc de mortalitat relacionada amb el virus.

En l’estudi s’han considerat altres factors com la hipertensió, les malalties cardiovasculars, la diabetis o l’obesitat per tal de poder predir el risc de mortalitat entre els pacients hospitalitzats.

L’estudi l’ha elaborat el Banc de Sang i Teixits, en col·laboració amb el Departament d’Estadística de la Universitat de Barcelona i als 13 hospitals on el Banc de Sang té un espai fix de donació i transfusió.

Podeu accedir a l’estudi a donarsang.gencat.cat/covidgrupsanguini