La investigació del BST per generar glòbuls vermells de laboratori rebrà 1 milió d’euros de la Fundació “la Caixa”

Laboratori d'Immunohematologia
  • És una investigació destinada al tractament de pacients amb anèmia falciforme, una malaltia greu que es tracta amb transfusions de sang de forma crònica
  • La lidera el Banc de Sang i compta amb la col·laboració conjunta de la Universitat de Bristol
  • L’anèmia falciforme afecta majoritàriament a persones amb ascendència africana, i ha augmentat molt al nostre país pels fluxos migratoris
  • El repte de trobar sang compatible es complica en aquests malalts quan tenen grups sanguinis rars perquè a Europa els donants són majoritàriament caucàsics
  • És un dels 33 projectes seleccionats en la convocatòria d’enguany de CaixaResearch d’investigació en Salut

Nou impuls per a obtenir glòbuls vermells in vitro. El projecte de recerca sobre la generació de glòbuls vermells de laboratori per al tractament de pacients amb anèmia falciforme del Banc de Sang i Teixits rebrà un ajut de gairebé 1 milió d’euros de la Fundació “la Caixa”. Aquesta ha estat una de les 33 investigacions seleccionades en la convocatòria d’enguany de CaixaResearch d’Investigació en Salut 2023 que promou aquesta entitat.

Núria Nogués a CaixaResearch 2023La investigació, liderada per la doctora Núria Nogués, responsable del Laboratori d’Immunohematologia del Banc de Sang i Teixits, rebrà un total de 941.350 euros i compta amb la col·laboració de la Universitat de Bristol del Regne Unit, de la mà del doctor Jan Frayne.

L’equip d’investigadors del Laboratori d’Immunohematologia del Banc de Sang i Teixits fa anys que investiga la manera de produir glòbuls vermells al laboratori. La línia de recerca parteix de la creació d’un banc de cèl·lules ‘precursores’ d’aquests glòbuls vermells, que han estat obtingudes a partir de cèl·lules mare dels donants de sang. La maduració in vitro d’aquestes cèl·lules precursores ha de permetre la producció de glòbuls vermells al laboratori, que és l’objectiu de la recerca finançada.

Aconseguir la fabricació d’aquestes cèl·lules encarregades de transportar l’oxigen dels pulmons a la resta del cos és una fita que la ciència està abordant des de fa temps des d’alguns equips científics d’arreu del món.

 

Una malaltia que va en augment des de fa 15 anys

Més de 7 milions de persones a tot el món tenen anèmia de cèl·lules falciformes, un trastorn hereditari dels glòbuls vermells que afecta l’hemoglobina, la proteïna que transporta l’oxigen a tots els òrgans i teixits de l’organisme. A Europa, la incidència d’aquesta anèmia ha augmentat de manera exponencial els darrers 15 anys com a conseqüència dels moviments migratoris, ja que es dona el cas que afecta majoritàriament a persones amb ascendència africana.

Convocatòria Banc de Sang a CaixaResearch 2023Les transfusions de sang són una part essencial del tractament d’aquesta malaltia,  un repte complicat per als pacients amb grups sanguinis poc habituals per la dificultat d’obtenir sang compatible, ja que la majoria de donants  al nostre país són d’origen caucàsic.

Els glòbuls vermells de les persones que pateixen aquesta malaltia són fràgils i es trenquen amb facilitat, cosa que provoca una anèmia crònica. Però, a més, no són flexibles ni deformables, com els glòbuls vermells normals, sinó que són més aviat rígids i amb forma de mitjalluna o falciforme, la qual cosa dificulta el flux sanguini i acaba obstruint els vasos sanguinis més estrets, que són els capil·lars. Quan passa això, es produeix una falta d’oxigen als teixits que causa dolor i dany als òrgans.

L’objectiu del projecte d’investigació del BST és dissenyar un sistema de producció in vitro, eficaç i escalable, que permeti obtenir glòbuls vermells amb combinacions de grups sanguinis poc freqüents, pròpies de poblacions africanes i que alhora, són molt poc presents en la població de donants a Europa.

Recerca glòbuls vermells in vitroPer fer-ho, es generaran línies cel·lulars precursores dels glòbuls vermells a partir de donants d’origen africà seleccionats pel seu perfil de grups sanguinis poc freqüents.

La convocatòria de CaixaResearch d’enguany ha premiat 33 projectes d’investigació, 9 d’aquests liderats per centres de recerca catalans i tots ells rebran un ajut de fins a 500.000 euros o de fins a un milió d’euros. La convocatòria  té com a objectiu impulsar la recerca biomèdica d’excel·lència amb gran impacte social en investigació bàsica, clínica i translacional.

Més informació:

Generem línies de cèl·lules que són l’avantsala per obtenir glòbuls vermells al laboratori