La llet de les mares donants es guarda a -80Cº abans d’arribar al nadó

Banc de Llet

La llet que les mares donants ens envieu al Banc de Llet fa un camí llarg fins arribar al seu destí. No va directament del congelador de casa vostra fins al biberó d’un nounat prematur, ni de bon tros. De fet, es convertirà en aliment per a algun dels nadons nascuts molt prematurament als hospitals de Catalunya després de ser processada i emmagatzemada. I mentrestant, l’espera serà com als registres rècords de l’Antàrtida, a -80Cº.

Pel camí, la llet passarà per un vaivé de temperatures: per una congelació inicial de -30Cº, per un escalfament de fins a +63 Cº per eliminar microbis que s’anomena pasteurització, i altre cop pel fred glacial de -80Cº. Aquesta és la temperatura d’emmagatzematge, ja que permet tenir-la guardada fins a un any. Finalment, quan calgui ser usada, es rebaixarà a una temperatura de -30Cº per ser transportada a l’hospital de destí i allà, serà descongelada per donar als nadons.

La llet passa per un vaivé de temperatures abans de ser descongelada per donar als nadons

La tasca dels especialistes del Banc de Llet és processar la llet, posar-la a punt amb les màximes garanties d’higiene i seguretat, i fer controls microbiològics estrictes abans i després de tractar-la. Cal tenir en compte que els nadons prematurs que prendran la llet tenen menys de 32 setmanes de gestació i pesen menys d’1,5 Kg, per tant, tenen un sistema immunològic encara molt immadur i són molt més vulnerables a les infeccions.

En aquest sentit, hi ha un bacteri molt conegut pels Bancs de Llet, el Bacillus cereus que és difícil d’eliminar i, si es detecta llet contaminada amb aquest microorganisme, es rebutja. És un bacteri que està present amb certa facilitat als aliments i que tots hem ingerit en alguna ocasió en diferents proporcions, però que seria perjudicial per a un nen prematur. Per tant, l’única opció per a guanyar la batalla a aquest ‘entusiasta’ de la llet i dels aliments és extremant les mesures d’higiene. Aquí hi pots trobar “12 trucs per garantir que la llet es conservi bé”.