Més de 100.000 pacients podran rebre sang gràcies a les donacions d’aquest estiu

Els mesos de juliol i agost, més de 37.000 persones han donat sang i plasma, un 8% més que l’any passat.

Sempre diem que una donació salva la vida a 3 persones, ja que de cada bossa de sang surten 3 components: els glòbuls vermells, el plasma i les plaquetes. Aquests es transfonen segons les necessitats de cada pacient.

El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. El plasma es fa servir per a prevenir o tractar hemorràgies, però també per a ajudar a persones sense defenses. A més, del plasma se n’extreuen algunes proteïnes que no es poden fabricar i que són vitals per a alguns malalts. La majoria de transfusions de plaquetes s’utilitzen per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Els joves s’apunten a donar sang

Aquest estiu, s’han acostat a un punt donació un 10% més de joves amb relació al 2020. Es tracta d’un fet remarcable, ja que a causa de les restriccions de la pandèmia, durant aquest any s’han celebrat poques campanyes de donació de sang en centres educatius i/o universitats.

L’arribada de donants nous és fonamental per assegurar el relleu generacional i l’estabilitat a les reserves. Es calcula que més del 70% de la població necessitarà rebre sang o productes derivats abans de complir els 75 anys.

La necessitat de sang continua

Des que va començar el 2021, la demanda de sang als hospitals va anar pujant. La transfusió va arribar a augmentar fins a un 15% en comparació al 2019. Això es deu a la recuperació de l’activitat hospitalària i de la reprogramació d’operacions no urgents que havien sigut ajornades per la pandèmia.

Així doncs, es preveu que en aquesta cinquena onada de la Covid-19, la necessitat de sang pugui continuar creixent.

Apunta’t a donar sang

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Ser major d’edat
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Pots fer-ho des de donarsang.gencat.cat