Més de 7.000 pacients amb Covid-19 han rebut sang a Catalunya el 2020

  • El 14 de juny se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang i aquest any el dediquem als donants que han donat sang durant el 2020, l’any marcat per la pandèmia
  • El 15% de les transfusions que es van fer el 2020 van anar destinades a pacients amb Covid-19
  • Els hospitals estan recuperant l’activitat i calen més donacions per tractar els malalts
  • Les ciutats catalanes se sumen a la celebració il·luminant de vermell les façanes d’edificis emblemàtics

El dilluns 14 de juny celebrem el Dia Mundial del Donant de Sang. Sota el lema “Hem estat, som i serem imprescindibles” homenatge a totes les persones que, en les circumstàncies més adverses, van fer possible que tots els malalts tinguessin sang.

L’any 2020, més de 44.606 persones van necessitar sang i, d’aquests, 7.100 eren pacients amb Covid-19. D’entrada, la malaltia no està lligada a una necessitat de sang, però si que en determinats casos, la transfusió és vital.

El contagi per la Covid-19 pot desestabilitzar les malalties de base d’alguns pacients, com les anèmies, i generar complicacions en la seva salut. Una de cada 10 transfusions va anar destinada a un pacient amb aquestes característiques.

Així és el cas de l’Íngrid Ruiz, de l’Escala i que amb només 24 anys va estar ingressada 1 mes i mig a l’UCI de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Sense cap patologia prèvia, el contagi de la Covid-19 li va desencadenar una pneumònia greu, diferents coàguls a les artèries principals i hemorràgies al pulmó, fets pels quals va necessitar múltiples transfusions de sang.

El Santiago Minguella, de les Borges Blanques i de 54 anys, va estar més de 70 dies ingressat. Amb només hores, va passar d’estar reposant a casa seva a ser intubat a l’UCI de l’Hospital Arnau de Vilanova i necessitar transfusions de sang. Dels seus companys de planta, va ser l’únic que va vèncer el virus.

Calen més donacions per atendre els pacients

Les últimes setmanes les transfusions als hospitals han pujat un 15% respecte al 2019 i per això calen més donacions per garantir els tractaments. Als hospitals estan recuperant les intervencions que es van haver de deixar de fer per la Covid-19 i són necessàries 1.000 donacions diàries, quan fa un any en calien al voltant de 800.

Per venir a donar sang, demanem que es reservi hora a donarsang.gencat.cat per agilitzar la donació i mantenir les distàncies.

Aquest 14J, les persones que s’apropin a donar als hospitals rebran el llibret “Hem estat, som i serem imprescindibles”, que recull imatges d’aquest darrer any tan excepcional. També destaca la gran resposta dels donants davant els moments de por, incertesa i dubte que es van viure.

Acte central al Parlament de Catalunya

Les quatre capitals catalanes il·luminen dilluns de color vermell les façanes d’edificis emblemàtics. També ho fan poblacions com Solsona, Santa Fe del Penedès, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Quintí de Mediona, La Múnia Sant Martí de Tous, Igualada, Vilanova del Camí, Odena, Masquefa, Sant Andreu de la Barca o Solsona i edificis com el World Trade Center de Cornellà.

A les 17 h se celebra l’acte central d’homenatge als donants al Parlament de Catalunya. L’organitzen la Federació de Donants i el Banc de Sang i Teixits, en col·laboració amb Creu Roja. Aquest any, les commemoracions són simbòliques. Cada persona que rep aquest agraïment ho fa en representació de tot Catalunya.

Tanmateix, es farà un reconeixement a les entitats i institucions que han facilitat espais per poder garantir les donacions en plena pandèmia, com la Federació i l’Associació Catalana de Municipis, així com a tots els professionals de l’àmbit de la salut i els serveis socials, representats pel Departament de Salut, el de Drets Socials i per entitats com el Col·legi de Metges, d’Infermers i Infermeres, protecció civil, el SEM o la Creu Roja.