El nou programa ‘Emergències’ de TV3 mostra com és d’important la sang 0 negatiu

Una de les històries del primer capítol d'”Emergències” emès el diumenge 18 de setembre, la protagonitza l’equip mèdic i d’infermeria d’urgències de l’Hospital Clínic de Barcelona. Metges i infermers lluiten fins a l’extenuació per salvar la vida d’una persona que ha tingut un accident molt greu. El pacient té una hemorràgia interna i perd molta sang i es veu clarament com l’equip mèdic demana sang del grup 0- (zero negatiu).

Menys del 8% de la població té el grup sanguini 0 negatiu

Els donants del grup 0- (zero negatiu) s’anomenen donants universals, ja que la seva sang grup és l’única que es pot transfondre a qualsevol malalt, sigui del grup sanguini que sigui. És per això que és imprescindible en situacions d’emergència com les de la sèrie, quan no hi ha temps de comprovar el grup sanguini.

Les campanyes de captació de donants del Banc de Sang i Teixits sovint fan una crida específica als donants del grup

Infografia 0 negatiu
Infografia 0 negatiu

0 negatiu, especialment quan les reserves baixen, en mesos com els de l’estiu.  Tenir unes bones reserves de sang del grup universal garanteix poder fer front a totes les necessitats dels malalts, especialment si hi ha emergències.

Menys del 8% de la població és 0-. Es calcula que a Catalunya, quasi 400.000 persones són 0-, però només 18.000 d’elles són donants de sang. Per això la importància de localitzar-los a tots i animar-los a donar sang. La crida per a donar sang es fa també a l’entorn més proper dels donants 0 negatiu , ja que el grup sanguini és hereditari i és molt probable que tinguin persones del mateix grup entre els familiars més directes: pares, germans, fills…

 

Més informació:
https://www.bancsang.net/blog/zero-negatiu-donants-mes-buscats/