Tarragona es prepara per tornar a superar els mil donants de sang

 • La Marató de Donants de Sang a Tarragona se celebrarà al Teatre Tarragona el dissabte 16 de setembre, de 9 a 21 hores, coincidint amb la Festa Major de la ciutat
 • La CucaFera tarragonina amb una tirita de ‘donant’ és la figura escollida per a convidar a tots els ciutadans a la Marató. L’etiqueta #MSangTgn difondrà l’esdeveniment a les xarxes socials
 • La Marató convoca per primera vegada a donants de plasma, que hauran de reservar hora per avançat
 • Tornaran a participar-hi més d’un centenar d’entitats, associacions, empreses, comerços i institucions

 

El proper dissabte 16 de setembre Tarragona viurà una nova edició de la Marató de Donants de Sang, que un any més coincideix amb la celebració de les Festes de Santa Tecla, la Festa Major de la ciutat. El Teatre Tarragona (Rambla Nova, 11) serà l’escenari d’aquesta activitat especial, que se celebrarà de 9 a 21 hores.

La Marató de Tarragona 2017
La Marató de Tarragona 2017

En aquesta ocasió, la icona escollida per vincular la Marató amb la ciutat ha estat la CucaFera tarragonina, l’animal de la fauna màgica del Seguici Popular de la ciutat. Així, el cartell de La Marató llueix una CucaFera amb una ‘tirita’ perquè acaba de donar sang i que exclama: “sóc donant, ho porto a la closca”.

 

La Marató de Tarragona busca cada any assolir un nou rècord de participació  i sobrepassar de llarg els mil donants. En aquests moments és una de les  campanyes de donació referents a Europa en una sola jornada. No hi ha cap altra ciutat que aconsegueixi més de mil donacions en un sol dia i un sol lloc.

Donació de sang i de plasma, però amb reserva
Enguany la novetat és que es podrà donar plasma, encara que s’haurà de fer amb reserva prèvia a plasma@bst.cat. En principi, tothom qui pot donar sang, pot donar plasma, però com que es tracta d’una donació una mica més llarga (uns 45 minuts), és necessari programar-ho.

També per donar sang i per tal d’agilitzar l’organització, recomanem fer reserva prèvia de l’hora que vindreu a www.donarsang.gencat.cat/reserva. L’etiqueta #MSangTgn servirà per difondre l’esdeveniment a les xarxes socials de manera que els qui no poden donar, també poden col·laborar fent difusió de la Marató.

Agustí Forné presentarà l’acte d’agraïment als donants
Durant tot el dia, l’espai posterior al teatre acollirà activitats per als donants i els seus acompanyants. Allà s’hi celebrarà l’acte central d’agraïment als col·laboradors de la Marató que serà  presentat pel periodista tarragoní de TVC Agustí Forné.

Entre les activitats destacades hi ha els pintors i caricaturistes que faran caricatures als donants durant bona part del matí, també hi haurà el Nano de la sang, el capgròs donant de sang que ens acompanya a cada Marató, que saludarà als assistents durant tot el dia, i les diverses entitats que donaran suport a la Marató.

 

La Colla de Castellers dels Xiquets de Tarragona faran un pilar i hi haurà exhibició de puntaires i la visita de diversos personatges d’Star Wars. Tarracvs, la mascota dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, també visitarà el recinte.

A banda, els donants rebran tot tipus d’obsequis de les entitats, les empreses i els comerços que s’han sumat a La Marató amb la seva aportació. I hi haurà un “Fotomaton-Vine a donar en grup” perquè els donants i els seus acompanyants puguin fer-se una foto i endur-se’n un record de la Marató.

 

Educant els més petits
Enguany la Marató de Tarragona també va dirigida als més petits. Els tarragonins, nens i nenes, que vinguin al Teatre a acompanyar els seus pares a donar sang, seran obsequiats amb un conte dels Superherois de la sang al finalitzar la donació. A més, hi haurà un una zona de joc infantil organitzat per la Creu Roja Joventut matí i tarda.

Viure la Marató des de petits és la millor manera de conscienciar de la necessitat de donar sang entre la ciutadania.

Una gran festa de ciutat
La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l’Ajuntament de Tarragona i l’Associació de Donants de Sang del Tarragonès.

La Marató es converteix cada any en una gran diada festiva amb la participació  d’entitats, institucions, empreses i particulars que s’hi impliquen i  organitzen activitats lúdiques, obsequis i moltes sorpreses durant tota la jornada.

L’objectiu de la campanya és ajudar  a recuperar l’estoc de sang que Catalunya necessita mantenir després de l’estiu, quan les reserves de sang baixen un 30% a causa del canvi d’hàbits dels ciutadans.

La donació de sang, un hàbit cívic
Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

ACTIVITATS

 • 9:00h Inici de la Marató
 • Durant el dia: Presència del Nano de la Sang
 • 10:00-14:00h Espai infantil (Creu Roja Joventut)
 • 10:30-13:30h Fotomaton-Vine a donar en grup i emporta’t un record de la Marató
 • 11:00 a 13:30 Star Wars ens acompanyarà a la Marató (Legion 501 Spanish Garrison)
 • 11:00 Ens acompanyen la parella Nanos Pescadors Petits (Nanos Nous)
 • 11:30h Acta d’agraïment als col·laboradors de la Marató – presenta l’acte el periodista Agustí Forné
 • 12:30h Recolzen la Marató amb un Pilar la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona.
 • 12:45h Ens visita el Tarracvs, la mascota dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018, per donar sang.
 • 13:00h Pintors faran caricatures als donants (Caricaturistes: Wualto, Hugo Prades, Miguel Villalba, Txiqui, Napi, Pintors :Antonio Tomàs, Pere Salas)
 • 13:00h Actuació del “Coro Junco Romero” (Asociación Cultural y Folklórica Andaluza de Tarragona)
 • 16:00 -19:00h Exhibició de puntaires (Grup Puntaires Neus Palau)
 • 16:00-20:00h Espai infantil (Creu Roja Joventut)
 • 16:30 a 19:00 Star Wars ens acompanyarà a la Marató (Legion 501 Spanish Garrison)
 • 18:30 – 19:30 h Classe oberta i ball social de Lindy Hop a càrrec de TarracoHop/Sala Zero i l’associació TGNswing

OBSEQUIS

 • Obsequi d’una entrada a Aquopolis per a tots els donants
 • Val per una entrada per a un partit del Nàstic de Tarragona-Barcelona B per a tots els donants
 • Obsequi d’una entrada d’ un adult i un nen per un partit de la temporada a casa del Club Bàsquet Tarragona
 • Obsequi per a cada donant d’un val per a un accés gratuït a les instal·lacions del gimnàs (Gimnàs Royal Tarraco)
 • Entrada per visitar el Museu del Port (Port de Tarragona)
 • Obsequi d’un val de Galileo Fitness
 • Obsequi d’una classe de ball gratuïta per a cada donant (Escola de Ball DANSCLAS)
 • Obsequi d’un val d’un 10% de descompte en una ruta per a dues persones (Tortugatt Adventur)
 • Raffa Gelati per la compra d’una terrina d’una bola et regalem un altre
 • Kit d’higiene bucodental Col·legi Oficial d’odontòlegs i estomatòlegs de Catalunya
 • Obsequi d’una entrada al Museu Bíblic Tarraconense
 • Els Tarraconins que vinguin acompanyar un adult a donar sang rebran un conte dels Superherois de la Sang

SERVEIS

Hi haurà un refrigeri especial amb productes procedents de diversos comerços i empreses (Granja Quart d’Hora, Pastisseria Conde, Pizzeria Cal Faune, Coca-Cola, forn de pa i pastisseria Tarraconense, Pulvinar, Fleca Flaqué, Piamontesa, Pizzeria Imperial,  Pizza Nova  i altres…).