Calen més donants de moll d’os per augmentar les possibilitats de trasplantament de pacients amb leucèmia

  • El nombre de joves que s’han apuntat al Registre de Donants de Moll d’Os ha baixat un 40% en relació a l’any passat; que ha passat de 3.937 donants a 2.038
  • Només 1 de cada 3.000 persones inscrites, acaba sent compatible amb un pacient.
  • L’Arnau és un jove de 19 anys que ha fet match amb un pacient aquest juliol

La bona qualitat de les mostres del Registre de Donants de Moll d’Os fa que augmentin les donacions efectives, i és que en deu anys, s’han multiplicat per set. No obstant això, com més joves, especialment homes, decideixin formar part d’aquest registre, més possibilitats tindran els pacients de leucèmia de trobar un donant compatible.

Malauradament, el 2022 és l’any més baix pel que fa al nombre de registres; fregant les 2.038 incorporacions, 1.900 menys que l’any passat per les mateixes dates.

Entrar al registre de donants de moll d’os significa formar part de la base de dades de donants potencials. Per fer-ho, només cal dirigir-se al punt de donació de sang habitual (aquí pots trobar el teu més proper), omplir un qüestionari i extreure una mostra de sang. Amb tot això, ja podem fer una foto de les condicions genètiques de cada donant apuntat.

En cas que aquestes mostres coincidissin amb les d’un pacient, passarien a ser donants efectius. La probabilitat que això passi està en 1 de cada 3.000 joves inscrits.

Els tabús de la donació de moll d’os

Sobre la donació, existeix un univers mental històric creat que fa referència a la punció de les crestes ilíaques per a fer la donació. Tanmateix, aquest és un tipus de donació que només es fa en menys del 10% dels casos, i sempre amb anestèsia.

La resta de donacions de moll d’os, més del 90%, es fa a través de l’extracció de sang del donant. En els dies previs, haurà rebut diverses injeccions que permeten estimular les cèl·lules mare per a la seva extracció.

L’Arnau, una esperança per a un pacient

El sortenc, Arnau Juanmartí, acaba de fer una donació efectiva de moll d’os. Fa un any, va apuntar-se al Registre de Donants de Moll d’Os, amb només 18 anys, i a principis d’aquest 2022 va rebre una trucada on li dèiem que hi havia un pacient pendent de trasplantament, compatible amb ell.

Així compartia a les xarxes socials la seva història.

Deu coses que has de saber abans de fer-te donant de moll d’os