El Banc de Sang ha transfós plasma de malalts que han passat el coronavirus a 250 pacients

  • Es tracta d’un plasma ric amb anticossos que s’està provant com a tractament efectiu en malalts de COVID19
  • El BST participa en 3 assajos clínics i un estudi observacional sobre l’ús d’aquest plasma convalescent
  • Més de 2100 pacients que han superat la Covid19 han donat plasma al BST
  • Tots els malalts convalescents de Covid-19 que vulguin donar plasma  ho han de a través del web https://www.donarsang.gencat.cat/ca/plasmacovid19

Durant els darrers mesos, a la vora de 250 malalts de Covid-19  dels hospitals catalans han rebut plasma ric amb anticossos procedent de donants que havien superat ja la malaltia. El plasma d’aquests donants pot ser efectiu per al tractament de pacients amb coronavirus i per això s’està utilitzant en diversos assaigs clínics i estudis que n’estan investigant l’eficàcia.

 El Banc de Sang és l’organisme encarregat d’obtenir el plasma d’aquests  donants i el subministra als hospitals que participen en alguna d’aquestes recerques. De fet, ja hi ha més de 2100 pacients que han superat la Covid-19 que han donat plasma al BST fruit de la crida feta des del mes d’abril. Del total de les donacions se’n podran elaborar al voltant de 2000 dosis més per a continuar subministrant a malalts de coronavirus.

El BST participa en 3 assajos clínics per demostrar l’eficàcia de l’anomenat plasma convalescent.

  • L’un és el ConPlas-19, promogut per la Fundación para la Investigación Biomédica del Hospital Universitario Puerta de Hierro Majadahonda i en el que en la primera fase, hi han participat 6 hospitals catalans. L’estudi a publicat els resultats preliminars que indiquen que el el plasma de malalts convalescents podria millorar la situació de determinats pacients que encara no estan en estat crític. Tot i això, l’assaig ha d’iniciar la segona fase amb un aspectre de pacients molt més ampli.
  • El segon assaig clínic el GC2003 és promogut per l’empresa Grífols, hi participen 5 hospitals i va dirigit a demostrar l’eficàcia del plasma en malalts ingressats en unitats de cures intensives. En aquest cas, a Catalunya ja se n’ha transfós a 40 pacients.
  • El darrer assaig clínic és el COnV-ert i s’ha fet públic aquests dies i és el que promouen els doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, per avaluar l’eficàcia del tractament amb plasma convalescent en persones majors de 50 anys amb COVID-19 lleu o moderada, i no hospitalitzades. De manera que en aquest cas, la transfusió serà ambulatòria i hi participaran un total de 450 pacients. En l’estudi hi participa  la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS), IrsiCaixa, l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal), el Banc de Sang i Teixits, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Grifols i la Direcció d’Atenció Primària Metropolitana Nord.
  • Finalment, el Banc de Sang impulsa un estudi observacional per garantir l’accés al tractament amb plasma convalescents a tots els pacients que no tinguin accés als assajos clínics. En aquest cas, fins ara s’han tractat 78 malalts de 3 hospitals; Can Ruti, l’Hospital Clínic i l’Hospital Taulí, i s’espera que molts més pacients puguin beneficiar-se’n.

Els donants reben el resultat d’una analítica que els informa de la presència d’anticossos

En tots els casos, els donants convalescents de Covid-19 que vulguin donar plasma s’han d’apuntar a la web https://www.donarsang.gencat.cat/ca/plasmacovid19 . Un cop feta la donació, cada donant reb el resultat de l’anàlisi del seu plasma on se l’informa de la presència d’anticossos detectats contra el coronavirus.

El donant òptim de plasma convalescent de la Covid-19 és un home d’entre 18 i 65 anys que no hagi estat transfós prèviament. En el cas de les dones, caldrà fer una prova prèvia ja que, si han estat embarassades, podrien tenir un anticòs al plasma que podria provocar una complicació en la transfusió.

En tots els casos, han d’haver passat un mínim de 14 dies després de la curació o de la desaparició dels símptomes de la Covid-19. Hi haurà sempre una selecció mèdica prèvia del potencial donant de plasma per part de professionals del Banc de Sang.