Fem la primera donació de còrnies d’una malalta en tractament pal•liatiu a domicili

Trasplantament còrnies
  • Girona acull una prova pilot pionera que permet la donació de còrnies en casos de malalts terminals
  • L’objectiu és incrementar el nombre de donacions i estendre el dret de la donació al màxim nombre de persones possible

La Carme tenia 77 anys i patia un càncer terminal. Durant 3 mesos, infermeres i metges d’atenció primària de la Bisbal de l’Empordà l’han atès a casa seva per alleugerir la seva dolència en el marc del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES). Durant les últimes setmanes abans de morir, va acollir-se al pla pilot per ser donant de còrnies.

El dia de la seva mort, la Carme va ser traslladada al tanatori, on un equip especialitzat va realitzar l’extracció de còrnies. Prèviament, ella s’havia informat i s’havien realitzat tots els exàmens mèdics necessaris per assegurar que les seves còrnies podrien ser usades per a un pacient. D’aquesta manera es fa possible que una persona que mor a domicili, ara també pugui acabar sent donant i així augmentar les donacions. Així, gràcies a la Carme un mínim de dues persones podran recuperar la visió.

donant de còrniaFins ara, la donació només es podia realitzar en un entorn sanitari, però ara també serà possible fer-la efectiva quan la defunció es produeixi al domicili i, així, augmentar el nombre de donacions actuals i fer sempre possible el dret de la donació independentment de l’entorn.

Projecte a quatre bandes

El projecte, en fase pilot, l’estem desenvolupant actualment a Palafrugell (Baix Empordà), en coordinació amb els professionals sanitaris dels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), la Regió Sanitària Girona, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta i amb la col·laboració de la funerària Mémora Girona. Si la iniciativa obté bons resultats s’estendrà a la resta del territori.

L’equip de PADES fa l’enllaç entre l’equip especialitzat de còrnies i els candidats a donants. Són aquests professionals de PADES els que s’encarreguen de detectar els possibles donants en fase terminal al domicili, així com d’informar el pacient i la família del seu dret a ser donant de còrnies.

En cas que s’opti per aquesta via, l’equip PADES ho comunica a l’equip especialitzat de còrnies per iniciar l’engranatge. L’equip validarà si la persona compleix els requisits per ser donant i farà d’enllaç amb el Donor Center del Banc de Teixits per tramitar tota la documentació. Un cop s’hagi produït la defunció, s’identificarà el donant amb un braçalet amb el text “Soc donant” per tal d’evitar cap confusió. D’aquesta manera, quan es traslladi al tanatori, els tanatopràctics l’identificaran fàcilment i podran procedir, una vegada confirmada identitat amb el Donor Center, a fer l’extracció de la còrnia.

A les instal·lacions del Banc de Teixits, les còrnies es processaran i es prepararan per poder-les implantar.

El projecte té l’objectiu de fer possible la donació de còrnies en qualsevol entorn, tant domiciliari com hospitalari. També d’augmentar el nombre de  donacions de còrnies, ja que representen un important nombre de donants potencials que fins ara s’excloïen. De les 7.210 morts durant el 2020 a la província  de Girona, 1.837 (el 25%) es van produir a la llar. D’aquestes, s’estima que el 15%, 275 persones, serien donants potencials.

trasplantament còrniaSegons Núria Masnou, coordinadora territorial a Girona de donació i trasplantament d’òrgans i teixits, la donació al domicili “obre una sèrie d’opcions fins ara no plantejades”. “Segons la llei espanyola de trasplantaments, tots som donants si no hem dit el contrari. Això que sembla fàcil de dir és difícil de dur a terme, i fins ara estava circumscrit exclusivament a l’àmbit sanitari” concreta Masnou.

Anna Vilarrodona, directora del Banc de Teixits, recorda que “la donació és un dret que tenim totes les persones i el nostre objectiu és donar-hi resposta sempre que sigui possible”. Aquest cas, diu, “ens permet obrir un nou camí per aconseguir més donacions d’un teixit del qual encara en som deficitaris”.

L’any 2015 es va iniciar la col·laboració en la donació de teixits en l’àmbit judicial. “Ens quedava el repte d’integrar  l’assistència primària en la donació de teixits”, afegeix.

Treball intens

La donació de còrnies a domicili és possible gràcies a un treball previ d’anys realitzat a l’Hospital de Palamós i Palamós Gent Gran, que realitzen donació de còrnies des del 2017.

Xavier Arrebola, director d’infermeria i referent de donació de teixits de SSIBE, explica que “durant aquests 5 anys hem comprovat que el circuit hospitalari és robust i funciona perfectament. Traslladar-ho a l’atenció primària en una entitat integrada com la nostra, és un pas que pot semblar lògic i fàcil però també és tot un repte i una oportunitat per tal de demostrar que la donació de còrnies es pot realitzar en entorns no només hospitalaris”.

 

Una donació deficitària

Els requisits per a ser donant de còrnies són molt menys restrictius del que es pot pensar. L’edat límit en aquest moment són 89 anys. Tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no impedeix que les còrnies siguin viables per a un trasplantament. Tampoc haver patit un càncer.

Només es rebutgen les donacions de les persones que pateixen malalties hematològiques i de les que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o VIH, entre d’altres.

Per fer-se donant de còrnies, igual que de qualsevol altre teixit o òrgan, és important parlar-ho amb l’entorn més proper. Arribat el moment, i si es compleixen les condicions, un professional sanitari plantejarà a la família l’opció d’efectuar la donació d’òrgans o teixits al difunt.

Més informació:

https://www.bancsang.net/donants/banc-teixits/