Ajudeu-nos a tenir més persones #IMPRESCINDIBLES que donin sang

Els donants de sang coneixeu de primera mà la importància d’aquest gest altruista que només dura 20 minuts i pot ajudar millorar la salut de 3 pacients. Tots aquells que formeu part de la gran família dels donants de sang, més de 260.000 cada any, sou imprescindibles perquè cada dia es tractin els pacients dels hospitals a Catalunya.

A més, també us convertiu en autèntics ambaixadors de la donació de sang, explicant en el vostre entorn la importància de donar. Dia a dia també és important comptar amb més persones que se sumin a la donació. Un dels principals motius és que, malauradament, molts donants han de deixar de fer donacions per haver patit alguna malaltia que impossibilita continuar donant, o simplement per arribar als 70 anys, edat màxima en què es poden fer donacions de sang.

Per tot això us proposem algunes maneres d’animar més persones a donar sang i sumar-se a la família dels imprescindibles.

  • Busca un donant de primera vegada: entre els teus amics, familiars i entorn segur que hi ha moltes persones que mai han donat sang. Res millor que anar acompanyat amb un donant habitual per a fer el seu ‘bateig’ de la donació. Així ho ha fet el Freddy, que va donar sang per primera vegada i a més va marcar-se un repte. Si aconseguia que 30 persones del seu entorn donessin sang, es tallava la seva llarga barba. Està a punt d’aconseguir-ho, el seu altaveu per buscar nous donants haurà ajudat a prop de 150 pacients.

  • Donants que tornen a pujar a llitera: també tens l’oportunitat d’arribar a donants que fa 1 any o més que no fan cap donació i proposar-los que t’acompanyin a donar o reservin hora per anar ells un dia. És molt important que la donació sigui constant, i comptar amb donants que fan més d’una donació a l’any ajuda molt a aconseguir les 800-1000 donacions diàries que calen a Catalunya.
  • Ajuda a superar la por a les agulles per donar: moltes persones afirmen que no donen sang perquè tenen por a les agulles. Tanmateix, n’hi ha que les superen i es converteixen en donants habituals. Tu també pots animar algú a que superi les pors i t’acompanyi a donar. Com a exemple el de la Cristina, que ens va escriure per les xarxes socials i va demanar consells per superar-ho i anar a donar. Vosaltres, amb més de 200 comentaris amb consells per la Cristina, vareu fer possible que anés a donar sang i se sumés al tren de les persones imprescindibles.

 

  • Aniversari i donació: també pots celebrar el teu aniversari tot fent la festa amb una donació de sang amb els teus amics i familiars. Segur que molts d’ells tindran la seva primera experiència amb la donació i se sumaran als imprescindibles. En aquest article t’expliquem com pot ser la teva festa d’aniversari en un punt de donació. Així va fer-ho la Tanit, celebrant el seu aniversari i portant donants de primera vegada a la seva festa.
  • Donació en grup: en condicions normals i sense les mesures actuals, també tens la possibilitat d’organitzar una donació en grup. Amics, família, el teu equip esportiu, l’esplai o cau… tots formem part d’algun col·lectiu que segur es pot sumar a la donació. Organitzant una trobada per donar ens ajudareu a tenir nous donants. Ara també pots preparar una donació en grup, només cal que ens escriguis a atencioaldonant@bst.cat o truquis al 93 557 35 66 i ens ho demanis. Nosaltres t’ajudarem a crear la teva campanya, donar-te un enllaç perquè comparteixis amb el teu grup i s’apuntin a la cita prèvia per donar de forma ordenada. Així ho van fer els Òssos del club INEF de rugby, que van venir durant l’estat d’alarma a donar amb reserva d’hora i després es van fer una foto de grup.
  • Relleu generacional: com dèiem, els 70 anys són l’edat límit per a donar sang. Sens dubte, és una oportunitat única per buscar una persona jove, a partir de 18 anys, que prengui el teu relleu com a donant i mantingui així el necessari relleu generacional de la donació. Quan facis 70 anys et proposarem que ‘apadrinis’ un donant i també et donarem el carnet de ‘Donant X Sempre‘.

Són moltes les oportunitats que els donants us trobeu en el dia a dia per animar algú a donar com vosaltres. Això també us fa imprescindibles.